ПГД „ Иван Вазов“ отново със златни медали на IX-та  Панорама на професионалното образование- гр.Пловдив

„Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него“

За поредна година  ПГД „ Иван Вазов“ доказа професионализъм в направлението

„ Стилни мебели и дърворезба“ на престижния форум в град Пловдив. Учители и ученици, ръководени от инж. Росица Рускова,  достойно защитиха пред избрано жури,  изработеното от тях изделие. Ето и разказа на един от участниците:

„ От началото на тази учебна година с нетърпение чакаме датите 21 и 22 април 2017 г., за да вземем участие в IX –та Панорама на професионалното образование –гр. Пловдив.

Заедно с моите съученици Венелин Йонов и Алиш Мечкарски неуморно се трудихме, за да успеем да завършим навреме кухненския шкаф в стил „ Рустик “, за да представим нашето училище.

Пристигнахме следобед в прекрасния град Пловдив. Очарова ни топлото време и приветливите млади хора. Първата ни задача беше да подготвим за състезанието, направения от нас експонат в категория „ Стилни мебели и дърворезба“, тъй като конкуренцията е голяма. Участваха около 350 ученици от различни професионални гимназии, а журито следи строго за всеки детайл и за цялостната изработка на изделието. Красиво ми прозвучаха думите на заместник- министъра на образованието Мария Гайдарова, с които откри форума: „ Панорамата е празник на иновативността и интерактивността на професионалното образование и обучение, което може да развие таланта на младия човек.

След подготовката за състезанието успяхме да се разходим по калдъръмените улички на Стария Пловдив и да се насладим на величието на възрожденските къщи, някои от които по на 200 години. С възхищение гледахме резбованите тавани  на Балабановата къща, Къща Ламартин, Къща Георгиади, Къща Недкович- гордостта на възрожденските майстори, и по този начин почерпихме вдъхновение за следващите ни изделия.

Пловдив нямаше да има своето очарование, ако го нямаше Античния театър. Той е един от най- запазените антични театри в света и едно от любимите места на туристи от България и света. Затова не го пропуснахме и ние.

В събота, на 22 април, рано сутринта заехме мястото си в Палата № 3 на Международния панаир, където се провежда Панорамата. Журито ни зададе много въпроси, относно технологията на изработване на шкафа, за бъдещето ни в този бранш. След напрегнато очакване, журито справедливо отсъди заслужено първото място за нашия отбор в категория

„ Стилни мебели и дърворезба“.

Така продължихме традицията – ние, учениците от ПГД „ Иван Вазов“ всяка година да бъдем победители и пазители на старите български занаяти.

 

Хари Димитров- X клас